lauantai 20. lokakuuta 2012

Jugurttijätskiä

Minä en ole lainkaan jäätelön ystävä. On ollu vuosia, etten ole lainkaan syöny jätskiä...

Joskus olen ollut jopa sitä mieltä, että kaikki muut jätskit, paitsi italialaisten gelatot, ovat aivan turhia.
Aavan odotusaikana pääsin kuitenkin pikkuriikkisen innostumaan jätskeistä.
Iinan odotusaikana opin syömään kalaa :)
Ja sillä tiellä ollaan edelleen. Jäätelö maistuu, mutta hyvin maltillisesti ja valikoivasti.
Terolle ja Iinalle taas tuntuu maistuvan jätski kun jätski. Aavasta ei vielä oikeen osaa sanoa :)

Järkyttävää on ollu kuitenkin huomata, ettei "kunnon jätskiä" löydykään ihan jokaisesta pakastealtaasta. Esimerkiksi Ingmanin vaniliajäätelössä, jota viimeksi ostin meille kotiin, on 12 eri ainesosaa!

vesi, kerma, sokeri, rasvaton maitojauhe, vehnätärkkelyssiirappi, maitoproteiinijauhe, emulgointiaine (E471), sakeuttamisaineet (E410, E412, E407) ja aromit (vanilliini, vanilja). Saattaa sisältää pähkinää, maapähkinää ja mantelia 

Epäilys heräsi ja otin selvää mitä vaniljajäätelön pitäisi sisältää.
Kermaa, munankeltuaista, sokeria, vaniljaa! 
Neljällä ainesosalla siis pärjää. Kaupan sotkuihin on tietysti lisättävä ties mitä, että tuotteesta saadaan jäätelön oloinen halvoilla raaka-aineilla. Ei jätskiin kuulu vesi! Ja missä on muna?

Kreetalla maistettiin Frozen yogurt -kioskista "jugurttipehmistä". Se oli ihan pelkkää jäädytettyä kreikkalaista jugurttia johon ei oltu lisätty edes sokeria. Päällisiksi sai sitten valita vaikka mitä makeita herkkuja ;-)

Rouva Salon kokeileva keittiö teki tänään cross-kitchen -kokeiluna suomalais-kreikkalaista jugurttikermajäätelöä 


4 munankeltuaista
2 dl ruokosokeria
2 dl kermaa
4 dl maustatonta jugurttia
1 tl vaniljauutetta

Keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kerma vaahdoksi. Vanilja ja jugurtti sekaisin. Ja kaikki aineet yhteen!
Pakastimeen pariksi tunniksi. Nopea sekoitus. Uudelleen pakastimeen kunnes koko massa on jäätynyt.



Tästä tuli niin hyvää, että olis ollu tosi rumaa olla jakamatta reseptiä!

Koostumuskin on aivan loistava. Huonoina puolina mainittakoon, että hätäisille tyypeille 4 tunnin valmistusaika voi tuntua pitkältä. Ja toisekseen tuo jätskimäärä tuntuu kuluvan aika nopeesti :P
Seuraavalla kerralla taidan tehdä tuplasatsin ;-)

Ps. Jos kuitenkin turvaudutte kaupan jätskeihin, suosikaa Mövenpickiä tai Ben&Jerryä. Niissä olen huomannut olevan vähiten tuota ylimääräistä moskaa ;-) Hintahan noissa kyllä on aika törkeä...
[Share to Pinterest]

2 kommenttia:

  1. Siis tätähän on aivan pakko testata, pystyy tekemään laktoositontakin kovin helposti. Voisko kokeilla laittaa agavea ja steviaa vai meneeköhän koostumus plörinäksi? Mulla menee vatsa sekaisin kaupan omista, luulen että ne lisäaineet ja liiat sokerit tekee kummaa... Kiitos hani <3

    VastaaPoista
  2. No ainakin tuolla sokerimäärällä tuli oikeesti makeeta. Ehkä aavistuksen turhankin mun makuun...Tero tosin oli innoissaan ja tuumas, että vois olla vaikka äitin tekemää - ja se on kohteliaisuus :D
    Keltuaisten kanssa pitää olla sokeria vaahdotukseen, mutta luulen, että vähempikin riittäisi. Ja sitten maun mukaan lisäksi agavea. Ja steviakin voisi kyllä toimia, kun tossa on tota jugurttia. Testaillaan ;-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3