maanantai 15. lokakuuta 2012

Kiistelty kookosöljy

Kuinka saisin rikki kookospähkinän? Tai tietää onko kookosöljy superfoodi vai suonet tukkivaa sontaa?

Kookostuotteita melko laajasti esittelee SUPERFOODIT-sivusto.

Kookosravinto on erään kookostuotteita maahantuovan yrityksen sivu, josta löytyy kivasti vinkkejä kookosöljyn käyttöön. Tuolta voi lukea myös kookosöjlyn (väitetyistä) hyödyistä höystettynä viittauksilla tieteellisiin tutkimuksiin.

Vastustavan artikkelin on kirjoittanut Eija Orreveteläinen Rasvatieto-sivustolle. Artikkelin voit lukeä tästä.


Ulkoiseen käyttöön kookosöljyt ainakin sopii mainiosti - siitä kai ei tarvi kiistellä! Vai ootko erimieltä? Meillä on ainakin todettu toimivaksi seuraavat:

Hiusten muotoilemisessa supermuodikkaat "hiusöljyt" (jotka sisältää oikeesti silikoneja) voi korvata kookosöljyllä. Kunhan annostelee tosi vähän! En mene vannomaan toimiiko kaikkien hiuksissa, kuten ei varmasti hiusöljytkään.

Hiusnaamiona toimii loistavasti. Reippaasti öljyä vaan hiuksiin ja hiuspohjaan ennen saunomista. Saunassa pyyhe päähän (tuo temppuhan pitäis tehdä ilman öljyjäkin!) ja sitten normaali shampoopesu.

Vartalovoiteena vauvoille, lapsille ja miksei meille aikuisillekin. Tässäkin pitää kyllä olla määrien kanssa tarkkana. Jos öljyä annostelee liikaa, sitä ei saa imeytettyä :(

Hierontaankin kookosöljy sopii loistavasti, empiirisesti tutkin asiaa eilen :) Satunnaisessa kotikäytössä hierontaan käytettävän sluikkarin (voiteen tai öljyn) hinta on liki merkityksetön. Mutta hoitolaympäristössä pitää tietysti tuokin seikka huomioida...
Tänään siis googlettelin kookosöljyjen ja hierontavoiteiden/öljyjen hintoja.
Melkoinen yllätys oli, ettei kookosöljy, edes kohtuulaatuisena, ole juurikaan kalliimpaa perinteisiin kitkanvähentäjiin verrattuna!
Jos peruslaatuisen hierontavoiteen alv:illinen litrahinta on 14,50-18,50, kookosöljy on aivan varteenotettava vaihtoehto 15,65-17,95 litrahinnallaan.
Vertailuun käytin Novakari Oy:n verkkokauppaa ja Hyvinvoinnin Tavaratalon verkkokauppaa.
Toki noista hinnoista pääsee varmasti vielä alaspäin kilpailuttamalla ja määriä kasvattamalla...Mutta karkeasti näin :)


Ruuanlaitossa meillä käytetään kookosöljyä satunnaisesti paistamiseen ja leivontaan. Kumpaankin tarkoitukseen sopii mun mielestä tosi hyvin.
Miksiköhän meillä ei sitä kuintenkaan käytetä useammin...?
Käytetäänkö teillä kookosöljyä? Miten ja mihin? Ootko huomannu hyötyjä?

Mua jotenkin erityisesti kiehtoo kookosöljyn väitetty laihduttava ominaisuus ;-) Ehkä me kuitenkin yritetään lisätä sisäisestikin nautittavan kookosöljyn osuutta!

Aurinkoista maanantaipäivää allihopa!


[Share to Pinterest]

1 kommentti:

 1. Voi Janica, ihana blogi siulla :)

  Meillä käytetään neitytkookosöljyä ruoanlaittoon. Laitan sitä aamupuuroon ja Henkka laittaa pannulle paistaessaan munia. Eli käyttö lähes päivittäistä ja jatkunut nyt noin vuoden päivät. En tiedä johtuuko siitä, mutta ihoni ei ole enää yhtään kuiva! Toki olen kiinnittänyt huomiota ruokavaliooni enemmän (ja välillä vähemmän mättöpäivinä :D).

  Lueskelin myös nyt (uudestaan) kookosöljyn haitoista ja totesin että jakaa kyllä mielipiteitä.. Onhan se kovaa rasvaa, mutta uskon että kohtuukäytöstä ei ole haittaa. Myös minua kiehtoi aikoinaan rasvan laihduttava vaikutus.

  Summa summarum? Liputan rasvan puolesta täysin oman kokemuksen puolesta. Täytyy kokeilla tuota naamiota hiuksiin myös..

  Take care Honey!

  <3 : Teatteri Marjo

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3