perjantai 26. lokakuuta 2012

Salaiset aseet

Viimepäivinä on kohistu sopivasti D-vitamiinivalmisteista. Mielettömän hyvä juttu, että Itä-Suomen yliopisto otti asiakseen tutkia, mitä pillerit oikeesti sisältää.
Tai tässä tapauksessa, mitä ne ei sisällä :D

Samalla on esiin nostettu taas kerran D-vitamiinin saantisuositukset. Virallisestihan Suomessa suositellaan aikuisten nappaavan pillerinä 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Lapsille suositellaan samaa määrää, mutta ympäri vuoden. Vauvoille ja taaperoille suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa vuoden ympäri.

Minä kävin tänään apteekissa oikeen "haistelemassa" ilmapiiriä vitamiinikohun keskellä. Haastattelin farmaseuttia ja lopulta täydensin meidän vitamiinivarastot.

Kaikille Relaa. Aikuisille 30 mikrogrammaista
ja tytöille 10 mikrogrammaista D-vitamiinia.
Outoa oli, ettei tämä kyseinen farmaseutti ollut lainkaan perehtynyt Yle Akuutin sivuilla julkaistuun listaan tutkituista D-vitamiinivalmisteista. Jotenkin ajattelisi sen olevan häntä kiinnostaa tietoa ihan ammattiylpeyttä ajatellen...
Sitten juteltiin saantisuosituksista. Farmaseutti liki kieltäytyi myymästä minulle purnukkaa, joka sisälsi 50 mikrogrammaa D-vitamiinia (ainakin oletetusti ;)). Sitä ei kuulemma tule käyttää muiden kun erittäin erityisessä tarpeessa olevien, kuten syöpäpotilaiden. Kuulosti pelottavalta tavaralta! Kuitenkin Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin, EFSA, pitää aikuisilla turvallisena päiväannoksena jopa 100 mikrogrammaa.

Vaikka meillä on nostetukin D-vitamiinin saantisuosituksia, mulla on epäilys, että ne laahaa silti jäljessä...

Perkules, jos nuo Etelä-Euroopan enricot ja mariat napsii isompia annoksia kun me täälä pimeässä Suomessa, antaa se kyllä turhan suuren etulyöntiaseman heille pysyä terveempinä!

Suurin osa pohjoisilla leveysasteilla asuvista ihmisistä potee D-vitamiinin puutetta. Ruuasta ei juuri kukaan saa riittävästi D-vitamiinia. Aikuisilla puute voi aiheuttaa ja pahentaa luukadon esiastetta (osteopeniaa) ja luukatoa (osteoporoosia), lihasheikkoutta, luunmurtumia, yleisiä syöpäsairauksia (kuten rinta- ja eturauhassyöpiä), autoimmuunitauteja (kuten reumaa), infektiotauteja ja sydän- ja verisuonisairauksia. Näyttöä on myös siitä, että D-vitamiini voi ehkäistä tyypin 1 diabetesta ja useita syöpäsairauksia.

Meidän perheessä luotetaan tänä talvena D-vitamiiniin ja maitohappobakteereihin pöpöjen torjunnassa. Monivitamiinit jätetään apteekin hyllyyn, niiden tehoista kun on tutkimusten valossa oltu montaa mieltä...

Mitä vitamiineja tai lisiä teillä syödään? Uskaltaiskohan lapsille antaa enemmän kun tuo 10 mikrogrammaa päivässä? Minkälaiset saantisuositukset on muissa Pohjoismaissa?[Share to Pinterest]

1 kommentti:

  1. Laitappa kuukleen tuo saantisuositus englanniksi, voit yllättyä :) kyllä me laahataan jäljessä täällä. D-vitamiinit kannattaisi ottaa kapseleina mieluummin kuin tablettina, imeytyy paremmin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3