keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Ruusunmarja

Ruusunmarja, eikö olekin kaunis sana!

Ruusunmarjat oli kovasti mun mielessä jo kesällä. Silloin kun ruusut vielä kukki kauniisti. Selvittelin silloin vähän, miten nuo kukista jaloimpien marjat jalostetaan syötäviksi.

Kaikkien ruusujen tekemät "marjat" kuulemma sopivat ruuaksi, mutta eniten syötävää on kurtturuusuissa. Noissa joka pihassa kasvavissa ja kanien lailla leviävissä pensaissa.

Kypsien ruusunmarjojen, tai kiulukoiden, jalostaminen pensaasta ruuanlaittoon kelpaavaksi tapahtuu joko kaivertamalla marjan sisältä siemenet pois tai keittämällä marjat siemenineen ja puristamalla sitten liha siivilän läpi.

Kumpaakaan tapaa en sitten kuitenkaan testannut, kun mun ruusunmarjainto oli laantunut jo siinä vaiheessa, kun marjat olivat kypsiä poimittaviksi. Harmi!

Tänään jouduin sitten tyytymään kaupan pakasteruusunmarjasoseeseen kun tuli mielihalu ruusunmarjakiisseliin.
Soppa syntyi äärettömän helposti. Laitoin kattilaan puolisen litraa vettä ja 200g (koko purkin) ruusunmarjasosetta. Makeutukseen agave-nektaria ja pari tippaa steviaa. Ruokalusikallisen verran perunajauhoa (luomu) tilkkaan kylmää vettä sekoitettuna. Perunajauhovesi hiljalleen kattilaan siinä vaiheessa kun seos on kuumentunut. Sitten parit pulpahdukset, sekoitukset ja soppa on valmis!

Mä olin suunnitellu kiisselin kaveriksi kermavaahtoa, mutta ei me kyllä kermoihin asti ehditty pääsemään kun keitot oli jo syöty :D

Aava kadehtii Iinan soppaa.

Ja pitihän pienelle oma antaa.

Tässä Aava näyttää Ellelle, mitä herkkua on saanut :)

Ruusunmarjoissahan on hurjasti C-vitamiinia, beetakaroteenia, antioksidantteja ja kuituja.
Lisäksi niissä on paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia.
Oikeita terveyspommeja siis! Ja mä tyhmä jätin ne puskiin Karppiksessa...

Ruusunmarjojen on muuten sanottu olevan hyväksi myös nivelille ja reumapotilaille. Meillä kun on sukurasitteena surkeat nivelet, vois nämä ruusunmarjat sisällyttää oikeesti ruokavalioon.

Mitä muuta ruusunmarjoista vois tehdä?

Meillä on ollu tänään tosi leppoisa päivä tyttöjen kanssa. Mua on vähän paleltanu ja väsyttäny. 
Ollaan siis tankattu lepoa, kebabia valkosipuliperunoilla Lindasta, vihreää teetä ja ruusunmarjasoppaa (mikä ei kuulu joukkoon? :D). 
Tero onkin sitten päin vastoin ollu aamusta asti menossa. Aamuvuoro mökillä ja iltavuoro ABB:llä. Siinä välissä sitä kebabbia ;-)
Mökillä on muuten jo kaikki seinät paneloitu. Enään puuttuu katot. Käytiin tyttöjen kanssa aamupäivällä mökillä ihailemassa kun homma etenee :)
Niin ja aurinkopaneelitkin tuli pari päivää sitten Saksasta (ne on sielä paaaljon halvempia).   

Mulla on olo ainakin jo pirteempi kun aamupäivällä, toivottavasti sama suuntaus jatkuu! 
  

[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3