sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Iloiset tulitteet?

Rakettikauppa käy nyt kuumana...


Huomenna räjähtää! Vuosi vaihtuu ja taivas täyttyy ilotulitteista. Ennen keskiyön väriloistoakin jo paukkuu.
 
Minä vähän pohdin ilotulitteen elinkaarta:
  1. Ilotulitetta varten tarvitaan ruutia, pahvia ja kasa erilaisia kemikaaleja kuten strontiumkarbonaatti, litiumkarbonaatti, kalsiumkloridi, kalsiumsulfaatti, natriumnitraatti, kryoliitti, bariumoksidi, bariumkloridi, kupariasetoarseniitti, kuparikloridi ja kadmium. Osa ilotulitteiden kemikaaleista on raskasmetalleja, jotka eivät häviä luonnosta.
  2. Raketit valmistetaan Kiinassa. Tehtaissa, joissa melkoisella varmuudella työskentelee lapsia vaarallisissa olosuhteissa. Lapsia, jotka menettävät pahimmassa tapauksessa henkensä.
  3. Ilotulitteet rahdataan maapallon toiselta puolelta meidän saataville.
  4. Ihmiset jonottavat marketeissa, autokaupoissa ja mitä ihmeellisimmissä paikoissa saadakseen ostaa omat tulitteensa. Suomessa ilotulitteita ostetaan vuosittain noin 10 miljoonalla eurolla. Melkoinen business! Ei me ainakaan köyhiä olla...
  5. Sitten vaan tulta perään. Epäonnistunut lähetys ja silmät on vaarassa. Ilotulitteiden aiheuttamia silmävurioita hoidetaan vuosittain kymmeniä. Jos raketit kuitenkin lähtee niin kun pitää, kuten yleisimmin sentään käy, aiheutuu "vain" melusaastetta, pelkoa pienille lapsille ja kotieläimille sekä koktaili kemikaaleja keuhkoihin hengitysilman mukana.
  6. Ilotulite hemmottelee meidän näköaistia parin sekuntin verran. Useimmiten se itsehankittu tulite kuitenkin aiheuttaa lievää pettymystä mitäänsanomattomuudellaan.
  7. Mediatietojen mukaan uudenvuodenpäivänä on löydetty eri maissa joukottain kuolleita lintuja. Kovan äänen säikäyttämät linnut syöksyvät lentoon ja lentävät itsensä hengiltä. Kaikesta eläinten kärsimyksestä emme tiedä.
  8. Uudenvuoden jälkeen raketit roskaavat maata vielä kuukausien ajan. 
Onhan ne hienoja, mutta.
Onko tuo muutaman sekunnin tai minuutin ilo todellakin tuon kaiken arvoista?
Mun mielestä ei. Harmittaa, että meidän kaikkien yhteisiäkin rahoja räjäytellään taivaan tuuliin kaupunkien järjestämissä ilotulituksissa. Silläkin rahalla vois tehdä jotain oikeesti fiksua! 

[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3