tiistai 2. huhtikuuta 2013

Hyvää hoitoa

Aava sairastaa edelleen.

Tero jäi tänään hoitamaan tyttöjä kotiin ja mä lintsasin aamupäivällä töistä sen verran, että käytin Aavaa lääkärissä.

Mä olen vähän sitä mieltä, että jos aikoo saada hyvää hoitoa, on turvauduttava yksityisiin palveluihin. Valitettavasti.

Sunnuntaina me oltais saatu pääterveysasemalta mukaamme arvalla valittu antibioottikuuri kokemattomalta ja kiireiseltä lääkäriltä. Tuo antibioottikuuri tuskin olisi tepsinyt tulehdukseen, mutta olisi tuhonnut tehokkaasti pienen lapsen suoliston hyvät bakteerit, joiden pitäis suojata Aavaa koko lopun elämää. Lapsen suolisto muuten kerää hyviä bakteereita aina kouluikään saakka. Alle kaksivuotiaan suolisto on vielä kovin kehittymätön.

Tänään mä olisin voinut käyttää Aavaa Mustasaaren omassa terveyskeskuksessa. Se on siinä mielessä huippuhyvä paikka, että akuuttiajan saa lapselle melkeinpä aina parin tunnin sisään soittamisesta. Pisteet Mustasaaren kunnalle! Tässä vaihtoehdossa ongelmana kuitenkin on, että annetut ajat eivät pidä ja terveyskeskuksessa vierähtää aina epämääräisen pitkä tovi. Lääkäreillä tuntuu olevan kyllä aikaa potilaan kohtaamiseen, mutta tiedoissa on joskus toivomisen varaa. Eikä mikään ihme. Yleislääkäri ei voi tietää kaikkea kaikesta. Kukaan ei voi. Tarjolla on kuitenkin vain yleislääkäriaikoja, eikä korva- tai lastenlääkäriaikoja ole saatavilla.

Lääkärikeskus Mehiläiseen kun varaa ajan, voi olla varma, että annettu aika pitää. Lääkäri kutsuu sisään silloin kun on sovittu. Helpottaa muuten huomattavasti, jos lapsen kanssa käy lääkärissä kesken työpäivän tai toiselle lapselle on järjestänyt hoitajan kotiin tietyksi ajaksi.
Lisäksi saa oikeasti asiantuntevaa, ajantasalla olevaa ja ystävällistä palvelua alansa osaajilta.

Tänään Aavaa tutki ja hoiti lastenlääkäri Ture Huhtamäki. Katsoi korvat, kuunteli keuhkot, katsoi suun, tunnusteli mahan, jutusteli Aavan kanssa ja lopuksi imi tulehtuneen korvan tyhjäksi. Korvasta saatu neste lähti labraan analysoitavaksi. Aava oli tyytyväinen ja hänen äitinsä myös :)
Mukaan saatiin tippoja korvaan ja uus Ventoline-resepti. Hengitys oli kuulemma taas piukalla (vaikka mun korvaan kuulosti vielä ihan hyvältä).
Jos tilanne ei lähde paranemaan muutamassa päivässä, saa Aava antibioottikuurin sillä perusteella, mikä bakteeri näytteen mukaan korvassa jyllää.

Ennen lääkäriin pääsyä ehtii vähän leikkimään <3
Miinusta tässä touhussa on hinta. Tämän päivän lysti kustansi Kela-korvausten jälkeen 113€.

Toinen vaihtoehto meidän kohdalla olis ollu käydä tosiaan kunnan terveyskeskuksen akuuttipäivystyksessä. Sitä ennen mun olis pitäny netissä selvittää, miten ja millä lääkkeillä putkikorvia hoidetaan. Ja osata vastaanotolla pyytää lääkäriltä oikeat lääkkeet ja hoitotoimenpiteet. Voin vaan kuvitella, että korvan tyhjäksi imeminen saattaa sattua lapseen enemmän, jos sen suorittaa lääkäri, joka ei kyseistä toimenpidettä tapaa tehdä.
Lisäksi tässä omassa lääkärileikissä on aina se riski, että mitäs jos mun google-diagnoosi olisikin väärä...Mielellään siis maksan ja saan hyvää hoitoa lapselle. Eikä mun tarvi kantaa vastuuta ja huolta.

Pieni potilas

Näitä ongelmia meillä ei ollu Iina kanssa. Hän on sairastanut paljon vähemmän ja "helpommin". Kunnalliset palvelut on riittäneet vallan mainiosti. Iina on tainnu syödä yhden antibioottikuurin elämänsä aikana! Ja hän on tietysti meidän tytöistä se, jolla olis vakuutus joka korvaisi yksityislääkärikäynnit. Murphin laki...

Se kyllä murehdituttaa, että miten niiden kovasti sairastelevien lasten käy, joiden vanhemmilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta yksityisiin lääkäripalveluihin. Meillä tämän lääkärikäynnin takia jää vaan joku kiva juttu (vaate tai ravintolailta) ostamatta. Ruokaa saadaan pöytään vaikka lapsi sairastaakin.


[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3