sunnuntai 11. elokuuta 2013

Penkki

Meidän mökki on niin pikkuruinen, ettei sinne oikein perinteistä sohvaa saa mahtumaan. Enkä sellaista ehkä sinne olis halunnutkaan. Toisaalta pelkkä pirttipöytä penkkeineen tuntui vähän tylsältä illalla istuskella, joten jotain piti ideoida...

Mulle tuli heti mieleen tuvanpenkki. Tiedättehän sellainen, joka vanhoissa taloissa kiersi pitkin ison tuvan seiniä. Sellainen, joka palvelee ruokailijaa, päiväunien ottajaa tai muuten vaan istuskelijaa. Ja sen alla on tuiki arvokasta säilytystilaa.

Me päätettiin tehdä säilytyspenkki korvaamaan seinänpuoleinen pirttikaluston penkki (joka sai siirtyä eteiseen ikkunan alle). Penkki saa täyttää koko seinänpätkän, joka jää minikeittiön ja rannanpuoleisen seinän väliin.

Harmillisesti mitoitukseen ei tuntunut löytyvän apuja mistään. Vaikka käytin illan jos toisenkin googlettamalla hakusanoilla "tuvanpenkki" ja "säilytyspenkki". Tehtiin siis sen mukaan, mitä tila salli ja tuntui meistä kätevältä ja hyvältä.

Penkin kokonaispituus on 240 cm. Syvyyttä on 50 cm ja korkeutta 43 cm. Normituoleissahan istuinsyvyys on suunnilleen 40 sentin luokkaa, joten tehtiin penkistä kymminisen senttiä syvempi, että tyynylle jää tilaa selän ja seinän väliin. Puolenmetrin syvyys mahdollistaa myös penkille kellahtamisen vaikkapa päikkäreille ;-)

Penkissä on kansi kolmesta osasta ja penkin sisäosakin on jaettu kansien mukaisesti kolmeen lokeroon. Nyt penkin sisällä ei pysty säilyttämään mitään superpitkiä tavaroita, mutta toisaalta pienemmät tavarat pysyy paremmin kasassa. Meillä penkin alle päätyy ehkä tyhjät pullot ja varapetivaatteet. Lisäksi tuo lokerorakenne tukevoitti penkkiä.

Materiaaliksi valittiin pohjamaalattu paneeli ja kanteen 18 millin vahvuinen liimapuulevy. Kansi on mäntyä ja se oli tarkoitus maalata valkoiseksi, mutta ainakin toistaiseksi se saa jäädä maalaamatta. Maalataan sitten kun kaunis puupinta alkaa kellertää ja muuttua rumaksi.

Ajatuksena oli laittaa penkin päälle markiisikankaalla verhoiltu 5 cm paksu vaahtomuovipatja, mutta ehkä me ensin testataan, josko penkki toimis ilmankin. Nuo meidän tytöt on nimittäin niin kovia sotkemaan, että kankaita sais olla varmaan kokoajan pesemässä. Toisaalta pehmuste mukavoittais kyllä istuskelua ja etenkin lötköttelyä...


Valmis penkki

Säilytystilaa

Pöytä oikealla paikallaan
Meidän mökkipiha on alkanut vihertää :)
Penkin materiaalit kustansi himpun alle 70 euroa. Ei mun mielestä paha! Saatiinhan me kuitenkin ihan hyvänkokoinen kaluste. Aikaa Terolta meni noin neljä tuntia kaikkine hienosäätöineen ja suunnitteluineen.

Kyllä nyt kelpaa!


[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3