lauantai 5. lokakuuta 2013

Villasukkaohje for dummies

Kaipailin tuossa jokin aika sitten helppoa villasukkaohjetta. Sain paljon hyviä ehdotuksia ja tarjottiin ihan henkilökohtaista ohjaustakin. Kiitos ihanat! <3

Fakta vaan on, että en mä ehdi kutomaan kenenkään kanssa :( Sukkia ja muita "omia juttuja" tehdään maksimissaan tunnin verran silloin ja tällöin. Yleensä siinä vaiheessa kun yökkärit on jo päällä ja pitäis olla untenmailla.

Ja totta varmaan sekin, että lankavyötteessä oleva sukkaohje on sieltä helpoimmasta päästä. Silti se on haastava. Siis tämmöselle yhdet sukat vuodessa kutovalle. Se ohje pitää oikeesti tankata läpi kerta toisensa jälkeen ja pähkäillä. Silmukoita pitää laskea. Välillä niitä pitäis olla puikoilla enemmän, välillä vähemmän. On sitä ja tätä kavennusta ja ties minkä nimisiä neuloksia. Too much!

Mulla on kuitenkin niin vahva tahto saada mukuloille villasukat omakätöisesti tehtyä, että nyt oli aika luovuuteen. Juttelin aiheesta muutaman villasukkatehtailijan kanssa. Hanna heitti ilmoille ihan loistavan idean: Mitä jos kantapäähän soveltais lapasien peukkua? Niinpä! Miksi ei? 

Homma täytyi heti testata. Kudoin sukan varren. Sitten irtonaisen langanpätkän kahdelle puikolle siihen kohtaan, mihin tulis kantapää. Muuten jatkoin ihan normaaliin tapaan, mutta sileällä neuloksella. Kunnes tuli kärki, jonka kavensin. Silmukoiden määrä pysyi koko sukan ajan samana. Tuloksena oli sukkapötkylä, sellainen sairaalasukka, mutta villalangasta tehty :D 
Sitten vaan irtolanka pois kantapään kohdalta. Silmukat poimin puikoille ja aloin ommella niitä koko ajan kaventaen. Tuloksena sievä kuppi kantapäälle. As simple as that!

Oikeasti helppo villasukkaohje:

Hanki puikot ja lankaa 
  • 7 veljestä on takuuvarma: värejä on paljon, saatavuus on hyvä (löytyy liki joka marketista, jopa siwoista), on täyttä villaa ja kestää konepesuun 40 asteessa.
  • puikot valitaan langan ja käsialan mukaan. 7 veljestä lankaan suositellaan 3.5 puikkoja. Jos sun käsiala on oikein tiukkaa, kannattaa ottaa 4.0 puikot :)
  • bambupuikot on kivemman tuntuiset käsiin, kun metalliset sukkapuikot (joskin vähän kalliimmat)
Luo silmukat 
Silmukoiden luomiseen on hyvä ohje täällä.
Novitalla on seuraavanlainen suositus silmukoiden määrään. Tässä sukassa vähentäisin noista kyllä aina muutaman silmukan.


Aavan 24-kokoiseen jalkaan käytin 4.0 puikkoja ja 32 silmukkaa. Melko väljä sukka tuli noilla silmukoilla...Silmukoita olis voinu olla jopa vaan 30.

Kudo suljettua joustinneuletta
Kudo luomasi silmukat tasaisesti neljälle puikolle siten, että teet aina kaksi oikeaa silmukkaa ja kaksi nurjaa silmukkaa. Älä käännä työtä vaan etene aina suraavaan puikkoon, saat aikaan suljettua neuletta. Jatka kunnes varsi on sun mielestä sopivan pitkä.


Ota pätkä eriväristä lankaa
Kudo yksi kerros pelkkää oikeaa silmukkaa. Kudo sitten langanpätkä kahdelle puikolle oikeilla silmukoilla.Kudo sileää neulosta
Hyppää takaisin kohtaan, jossa aloitit langanpätkällä kutomisen. Jatka kutomista (irtolangan päälle) normaalisti tehden pelkkää oikeaa silmukkaa. Jatka tätä sileää neulosta kunnes se saavuttaa pikkuvarpaan pään nilkan taitteesta mitattuna.Tee kärkikavennus
Kudo jokaisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Jatka kunnes kaikilla neljällä puikolla on vain kaksi silmukkaa. Ota puikot pois ja pujota lanka silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele sukan nurjalle puolelle.Kudo kantapää
Poista irtolanka. Poimi irtosilmukat kahdelle puikolle. Kudo kierros oikeaa ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kudo aina oikeaa ja kavenna jokaisen puikon lopussa eli neulo puikon viimeiset silmukat yhteen. Muutaman ensimmäisen kierroksen väliin kudotaan aina kierros oikeaa kaventamatta, ettei kantapää kavennu liian nopeasti. Kun jokaisella puikolla on vain kaksi silmukkaa jäljellä, ota puikot pois ja päättele työ pujottamalla lanka silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele lanka sukan sisään muutamilla pistoilla.Se on siinä! Sitten vaan toinen samanlainen - tai ainakin samantapainen sukka ;-) 


Tiivistettynä
Kudo sukkapötkylä, jossa alkuosa on joustinneuletta ja loppuosa sileää neulosta. Jätä näiden väliin paikka kantapäälle irtolangan avulla. Tee loppuun kärkikavennus. Tee samanlainen kavennus myös kantapäähän, mutta jätä kantapäässä alkuun muutamia kerroksia kaventamatta kavennettujen kerrosten väliin.

Vinkki! Mitä levottomamman langan valitset, sitä huonommin sieltä näkyy mahdolliset pikku virheet ja käsialan vaihtelut ;-)

Tällä ohjeella sukka syntyy ilman ohjeiden lukemista. Kutominen pitää keskeyttää vaan siksi aikaa kun vartta ja sukkaosaa mittailee. Näitä sukkia voi siis kutoa vaikka telkkaria katsellessa - ellei ole oikeasti niin tumpelo kuin minä, ettei edes oikea silmukka tahdo luonnistua ilman armotonta vahtaamista :D

Ei ehkä maailman kauneimmat, mutta ihan itetehdyt!
Ja tuli nopeesti ja ilman turhia pähkäilemisiä ;-) Lankana mulla oli 7 veljestä raidallinen lanka. Kärjissä ja kantapäässä sama lanka mutta harmaana.

Nyt hei sukka putkelle! Kokeile vaikka tehdä lastensukka tai nukensukka ensin niin saat nopeampaa valmista. Eikä harmita niin, jos hommasta ei kertakaikkiaan vaan tulekaan mitään :)

Kaikki vinkit ja kehitysideat otetaan kiitollisena vastaan. Ja korjaathan, jos olen kirjoittanut ihan puuta heinää :)


[Share to Pinterest]

2 kommenttia:

  1. hauska tapa tehdä :)

    VastaaPoista
  2. Lähti testaus nytten.Eka villasukka sitten ala tai yläasteen.Eka ohje mistä tajusin jotain oikeasti :D.-Marjut-

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3