maanantai 11. marraskuuta 2013

Tavallista ruokaa

Käytiin viikonloppuna koulussa läpi urheilijoiden ravitsemusta. Tai siis saatiin nippu paperia, joka oli täynnä näitä peruskoulusta tuttuja ruokaympyröitä. Urheilijoiden viralliset ravintosuositukset ovat samat kun meidän peruspulliaistenkin, mutta kaikkea tarvitaan enemmän. No, selvähän tuo on. Suurempi kulutus on yhtä kuin suurempi energiantarve.Pikkuriikkisen alkoi keittämään taas nuo yleiset suositukset ja lautasmallit. Ja ruoka yleensä. Kyllä yksinkertaisesta asiasta vaan voidaan tehdä hankalaa.

Eihän tässä enään ole mitään tolkkua! 

Viralliset tahot kehottavat meitä ihan oikeasti valitsemaan esimerkiksi leivän päälle sipaistavaksi rasiamargariinia ja paistamiseen juoksevaa margariinia. Margariinin valmistus on kuitenkin melkoinen prosessi...


Eipä kovasti tee mieli edes sipaista tuota tavaraa leivän päälle. Miksi tuota sontaa suositellaan neuvolasta lähtien ihmiselle syötäväksi? Ihan oikeasti, ei nuo suositusten tekijät ole niin tyhmiä, etteivät tietäisi asian oikeaa laitaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Margariinin terveellisyyttä perustellaan voin epäterveellisyydellä. Voi aiheuttaa kuulemma sydän- ja verisuonitautia. Mun on tosi hankalaa nähdä syy-yhteyttä, koska voita syö noin 5% suomalaisista ja silti koko kansaa vaivaa sydän- ja verisuonitaudit. Ennemminkin tekisi mieli olettaa (en sitä silti tällä tietämyksellä tee) margariinin olevan syyllinen, koska sydän- ja verisuonitaudit ovat lisääntyneet samassa suhteessa margariinin käytön lisäännyttyä.

Se on toki totta, että suomalaiset ovat lihavaa porukkaa. Sekin on totta, että voi sisältää paljon energiaa. Mutta taivaan tähden, pitääkö sen takia käskeä ihmispoloisia syömään margariinia. Eikö voisi pyytää syömään vähemmän. Tai kuluttamaan enemmän. Minä suosittelisin tuota liikunnan lisäämistä, niin saataisiin ihmisistä iloisempiakin :)

Ja jos leivän päälle haluaa jotain levitettä laittaa, eikä linjat anna myöten voille, niin voihan sitä itse laittaa blenderiin voita, kylmäpuristettua(oliivi)öljyä ja kylmää vettä. Tai käyttää jotain muuta fiksua ja kevyttä levitettä. Vaihtoehtoja on.

Valitettavasti margariini ei ole ainoa elintervike, joka on syytä kiertää kaukaa. Elintarviketeollisuus ja valmistusmenetelmät ovat kehittyneet siten, että nykyään on mahdollista valmistaa melkein mistä vaan mitä vaan kun vaan tarpeeksi paljon poistetaan jotain ja vastaavasti lisätään jotain muuta. Tuloksena edullisia, hyvinsäilyviä ja ravintoköyhiä ruuantapaisia asioita jotka on kyllästetty lisäaineilla. Ja ei-niin-valveutuneeseen-kuluttajaan liki lihattomat broilerinnahkapullat käy lihapullasta.

Välillä tuntee itsensä ruuan suhteen vaativaksi tai oudoksi hifistelijäksi. Mä en kuitenkaan peräänkuuluta mitään ihmeellistä. Päin vastoin. Enkä ole edes sieltä valveutuneimmasta päästä.

Saisinko sitä tavallista käsittelemätöntä ruokaa. Nykyään sitä sanotaan Luomuksi ja lähiruuaksi. Muutama vuosikymmen sitten se oli ihan vaan ruokaa. Ei kai se ole liikaa vaadittu.

Huolestuttavaa, että epänormaalista on tullut normaalia!

Ettei tässä nyt olisi kyse suomalaisen elintarviketeollisuuden ja tuotantoteollisuuden sokeasta tukemisesta. Valtion ravitsemusneuvottelukunta nimittäin sanoo, että myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Voisin panna pääni pantiksi, että ihminen pärjää ilmankin :D :D

"Ravitsemuspolitiikalle ei ole yksiselitteistä määritelmää eikä Suomessa ole erillistä itsenäistä ravitsemuspolitiikkaa. Se voidaan kuitenkin nähdä osana mm. maatalouspolitiikkaa, terveyspolitiikkaa tai kuluttajapolitiikkaa. Myös elintarvikeyrityksillä tai järjestöillä voi olla ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä strategioita, mutta näillä sivuilla käsitellään julkisen vallan poliittisia ohjelmia ja toimenpiteitä."
Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Mitä teillä sipaistaan leivän päälle? Vai syödäänkö leipää ollenkaan?


[Share to Pinterest]

1 kommentti:

  1. Oi ihana <3 Meillä sipaistaan Ingmariinia, joka ei toki ole kuin aavistuksen margariinin yläpuolella - mutta ajatuksena olisi tehdä juurikin tuota voi-öljy-vesiseosta ja testata. Ja kyllä, syödään meillä leipää ja perunaakin. Leipä on sitä Ruokaa jota nykyään Luomuksi kutsutaan ja perunaa siksi, että lasta on lihotettava eikä se juuri muuta suuhunsa enää laita. Sivutuotteena sitä paisuu toki itsekin, mutta ainahan voi lisätä liikuntaa. Minä pärjään ilman perunaa - Samu pysyy perunalla hengissä.

    Mutta HIPHEIHURRAA se itse _halusi_ maistaa raakaa porkkanaa toissapäivänä. Voit uskoa että Mamma tanssi ripaskaa kun se pureskeli ja nielaisi sen palan. Tästä intaantuneena tein perunaporkkanamuusia VOIN kera, eikä lapsi pannut kuinkaan :D Ehkä tämä tästä vielä, pitäiskö seuraavaksi kokeilla kukkakaalta sekaan ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3