torstai 29. toukokuuta 2014

Rikkaus vai riippa?

Tapahtui eräänä päivänä eräässä hoitolassa:

Asiakas astui sisään ja oli tulossa hierottavaksi. Hänen hierojansa toivotti tervetulleeksi ja oli viemässä hoitohuoneeseen, kun asiakas alkoi vaatimaan palvelua ruotsin kielellä. Asiakas osasi kyllä suomeakin, mutta periaatteesta halusi palvelun äidinkielellään. Kaikkien epäonneksi hoitolan viidestä hierojasta juuri tämä kyseinen ei osannut muutamaa sanaa enempää ruotsia. Asiakkaalle tarjottiin tulkkausta hoidon alkuun ja loppuun ja selitettiin kuinka hoitotilanteessa yleensäkin pyritään olemaan hiljaa ja antamaan asiakkaalle mahdollisimman kokonaisvaltaisesti rentouttava kokemus. Ei käynyt.

Sekä asiakas, että hieroja poistuivat paikalta pahoilla mielin. Asiakas ei saanut hierontaa ja hieroja ei saanut ansiotaan.

Ihan oikeasti. Asiakas kieltäytyi mahdollisesti elämänsä parhaasta hieronnasta vain siksi, ettei periaatteesta halunnut puhua suomea muutamaa sanaa.

Onko tämä sitä rikkautta, jota usean kielen taitaminen tarjoaa?

Kaksikielisyys on upea juttu silloin kun sitä osaa käyttää taitavasti ja sukkuloida kielestä toiseen tilanteen mukaan. Tuollainen periaatteen vuoksi tietyn kielen vaatiminen on ihan naurettavaa, lyhytnäköistä eikä palvele ketään.

Tässä vähän kieltä!
Tuo pikkuinen suu saa toivottavasti sujuvat kaksi kieltä ja
hyvän sydämen käyttää taitavasti suun osaamia kieliä <3

Mainittakoon vielä, että tuo eräs hoitola palvelee asiakkaitaan mielellään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Niin hyvin kun pystyy. Henkilökunnan kielitaito on vaihtelevaa, mutta melkein kaikki pystyvät palvelemaan asiakkaat kahdella kotimaisella kielellä.

Kunnat ja valtio on velvoitettu tarjoamaan palvelunsa kummallakin kotimaisella, mutta mikään ei velvoita yksityisiä yrityksiä mihinkään kieleen. Jos asiakkas siis haluaa palvelua vain ruotsinkieliseltä tai tummatukkaiselta tai vähintään 160-senttiseltä tai mieheltä tai naiselta tai nuorelta tai tuoksuttomalta tai mitä nyt ikinä, hänen kuuluu esittää toive ennakkoon.

Onneksi suurin osa asiakkaista ja suomenruotsalaisista on fiksua ja ihanaa porukkaa!


[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3