torstai 28. tammikuuta 2016

Kuukautiskuppi, hitti vai hutiJulkaisenko vai enkö julkaise?

Tässä nyt sitten viimein tulee postaus, joka on lojunut luonnoksissa jo pidemmän aikaa. Aihe on jotenkin intiimi, enkä oikein tiedä miten osaisin valita oikeat sanat...

Koska asia on mun mielestä julkisuutta ansaitseva, päätin julkaista. Alla oleva teksti on pääasiassa tarkoitettu hedelmällisessä iässä oleville naisille, jotka siis ovat todennäköisesti kokeneet elämässään hurjempaakin kuin kuukautissuojasta puhuminen, mutta olen kuitenkin yrittänyt pitää tekstin neutraalina ja herkillekin sopivana ;)

Kuukautiskuppi - tuo kummallinen kapistus.

Ensimmäisen kerran tutustuin kuukuppiin reilu kolme vuotta sitten. Aavan jälkeen ekologinen elämä sai jonkin sortin buustin. Viimeisetkin pesuaineet vaihtuivat luonnonmukaisiin, lapselle puin kestovaippoja, keittiöön tuli kestorätti - ostin apteekista kuukupin.

Minulle suositeltiin Luneten kuukautiskuppia kokoa 2. Se on tarkoitettu aikuisille naisille, joilla on normaali tai runsas vuoto. Menin kotiin ja koin kauhun hetket. Homma meni suunnilleen samalla tapaa, kuin Mamma rimpuilee -blogissa kuvailtiin. Mytyksi taiteltu kuukuppi rätsähteli auki väärässä kohtaa. Ai saakeli. Sotkua joka paikassa. Taju meinas lähteä. Niin liikaa!

Laitoin kuukupin kaappiin. En halunnut edes muistaa sitä. Kunnes nani kama mimi -blogissa luin rohkaisevan kirjoituksen kuukupista (klik). Mielenkiinto heräsi taas. Menkat on nimittäin jotain niin raivostuttavan ärsyttävää. Kaipasin jonkinlaista ratkaisua ongelmaan. Siteet tuntuu inhottavilta, koko alakerta hautuu. Tampoonit tuntuu inhottavilta, limakalvot huutaa hoosiannaa. Joka kuukausi kärsimystä neljä tai viisi päivää.

Keräsin rohkeutta. Koitin. Ei onnistunut. Odotin parin kierron verran. Sain idean!

Kävin ostamassa Luneten kuukupin kokoa 1. Se on aavistuksen pienempi kuin koko kaksi ja tehty pehmoisemmasta materiaalista ja tarkoitettu niukkaan vuotoon ja/tai naisille, jota eivät ole vielä mahdollisesti olleet yhdynnässä. Kriteerit ei nyt aivan osuneet minuun, mutta mitäpä tuosta :D Sain homman toimimaan! Ykköskoon Lunette oli helppo taitella, eikä se paukkunut auki kesken asennuksen.

Tätä ykköskokoa käytin muutamat menkat, kunnes uskaltauduin tarttumaan taas kakkoskoon Lunetteen. Niin vaan homma toimi hienosti senkin kanssa, kun tekniikka oli jo jotenkin hallussa.

Kokonaan en ole silti päässyt eroon siteistä/pikkuhousunsuojista. Mulla on aina yksi runsas vuotopäivä, jolloin saan kuukupin vuotamaan ohi. Silloin käytän yöllä siteen varmisteena ja päivälläkin saatan sujauttaa siteen tai pikkuhousunsuojan turvaksi esim. töissä. Muut vuotopäivät meneekin sitten sujuvasti pelkän kuukupin kanssa. Erityisen onnellinen olen niistä yhdestä tai kahdesta niukasta vuotopäivästä kuukautisten lopussa, kun ennen on saanut arpoa laittaako siteen vai pikkuhousunsuojan vai loppuiko vuoto jo kokonaan. Kuukupin kanssa kun alapää ei kärsi, voi sitä pitää rauhassa siihen asti, kunnes ei enään varmasti vuoda.

Suosittelen kuukuppia, ehdottomasti!

Jos ennen oon arvostellut menkat ärsyttävyydessään nelosesta kymppiin arvosanalla 9, on ne nyt ehkä 6 verran. Parasta on kun alapää ei kärsi. Toiseks parasta on kun vuotoa ei tunne. Kolmanneks parasta on, että voi mennä uimaan vaikka on menkat. Neljänneks parasta on että menkat ei määritä pikkuhousujen mallia. No, tuo viimeinen nyt oli jo aika turhaa hömpötystä :D

Sitä en kiellä, etteikö homma vaadi harjoittelua. Vaatii se. Ja kuten omassa tapauksessani, ei täydelliseen tulokseen pääse ehkä siltikään. Mutta mä oon sitä mieltä, että harjoittelu kannattaa aloittaa pienellä kuukupilla ja ostaa sitten tarvittaessa isompikin versio. Pieni ei jää kuitenkaan turhaksi kun sitä voi käyttää joka tapauksessa alussa kun menkkoja odottelee ja lopussa kun vuoto hiipuu.

Jos päädyt kuukautiskupin hankkimaan, suosittelen Lunettea. Lunetten nettisivuilla (klik) on hyviä neuvoja käyttöön ja puhdistamiseen selkeällä suomenkielellä. Lunette on myös kotimainen, turvallisesta materiaalista valmistettu Avainlippu-tuote.

Onko sulla kuukuppi, mitä mieltä olet sen käytöstä? 
Voisitko kuvitella hankkivasi kuukautiskupin?


[Share to Pinterest]

4 kommenttia:

 1. Mä kokeilin joskus ajat sitten ennen lapsia. Silloin kun niistä ekan kerran puhuttiin. Kyllä se toimi silloin, mutta jostain syystä käyttö jäi. Ehkä olisi aika kokeilla uudestaan. Onko ärsyttävämpää kun loppuneet siteet! :)

  VastaaPoista
 2. Viimeiset seitsemän vuotta olen käyttänyt ainoastaan kuukuppia, enkä enää suostu mistään hinnasta palaamaan muihin "välineisiin". Niin helppo ja vaivaton, myös ekologinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä kyllä niin paljon hyviä puolia, etten kyllä pois antaisi :) Mun täytyy ehkä perehtyä vieä siihen, miten saisin ohivuodot minimoitua...Muuten on kyllä täydellisen helppoa!

   Poista

Kiitos kommentista! <3