torstai 7. tammikuuta 2016

Tortillat toisella tapaa






Tortillat on jotenkin jo niin out. En ole jaksanut moisista innostua enään pariin vuoteen. Ärsyttää se tuhansien kippojen määrä pöydällä, jossa on sitä iän ikuista kurkkua, tomaattia, salaattia, paprikaa, maissia, juustoraastetta, paistettua jauhelihaa...Niitä kippoja sitten kierrätettään pöydässä ja kaikki latoo tortillalätyn väliin kylmät, vetiset ja mauttomat täytteet. Sitten rullataan lätty kiinni ja syödään jauhelihasalaattia vehnäläpyskän sisältä. Ei maistu miltään ja salaatit varisee rinnuksille.

Loppusyksystä käytiin Sulvan kestikievarissa kaveriporukalla meksikolaisessa illassa ja mä sain ahaa-elämyksen. Niinpä! Tortillat voi tarjota myös toisella tapaa. Siten, että ne maistuvat hyvälle.

Sulvan kestikievarin innoittamana tein uudenvuodenaattona tortilloja super-herkullisesti. Tortillalettujen väliin oli tarjolla pulled beefiä, grillattua kanaa revittynä, tuoresalsaa, guacamolea ja ranskankermaa. Lisäksi tarjolla oli paneroituja sipulirenkaita, jalapenopopperseja, nachoja, juustotäytteisiä quesadilloja ja porkkanatikkuja. Halusin päästä viilaamaan määriä ja reseptejä vähän muutenkin ja loppiaisena meillä syötiin taas tortilloja a'la Salo. Tällä kertaa ilman kanaa ja isommalla määrällä naudanlihaa. Pulled beefiä kun lähtee valmistamaan, ei mielestäni kannata nysvätä pienen määrän kanssa, valmistusaika kun on verrattain pitkä. Jos kaikki liha ei tule syödyksi, voi lopun vaikka pakastaa tai syödä seuraavana päivänä.

******************************

Alla olevat määrät ovat noin 6 aikuiselle.

Pulled beef 

1,2 kg naudan paistia

Leikkaa paisti neljään osaan, laita korkeaan kannelliseen uunivuokaan tai pataan. Peitä liha lihaliemellä (esim. noin litra vettä ja 2 lihaliemikuutiota) ja anna muhia 150 asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Voit myös keittää kattilassa liedellä miedolla lämmöllä. Liha on valmista kun se hajoaa helposti haarukalla koitettaessa. Revi valmis liha haarukalla pieneksi.

Olutkastike lihalle (alkuperäinen ohje valio.fi)

2 rkl voita
2-4 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
0,33 olutta (tai 0,5 l ja kokki saa itselleen lasillisen ;))
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl intiaanisokeria (tai fariinisokeria)

Kuullota hienonnettu valkosipuli ja tomaattipyree kattilassa. Lisää olut, soijakastike ja sokeri. Keitä hiljalleen noin 20 min kunnes liemi on kiehunut puoleen. Sekoita valmis liemi revityn lihan joukkoon. Lihan voi tehdä jo edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen tarjoilua.


Tuoresalsa

6 kpl tomaattia
0,5-1 punasipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 mieto punainen chili
0,5 limen mehu
(tuoretta korianteria)
suolaa
pippuria

Poista tomaateista ja chilistä siemenet. Kuori sipulit. Nakkaa kaikki ainekset blenderiin ja hurauta pieneksi (tai pilko käsin kaikki pieneksi). Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai seuraavaan päivään. Valuta siivilän läpi ylimääräinen neste ennen tarjoilua.

Guacamole

2 isoa syöntikypsää avocadoa
1rkl Santa Maria tacomaustetta
0,5 limen mehu

Painele haarukalla avocado mössöksi. Lisää mauste ja limen mehu, sekoita. Valmis nostettavaksi heti tarjolle.

******************************

Sipulirenkaat, jalapenopoppersit, nachot ja tortillaläytyt oli kaupasta ihan valmiina ostettuja. Näiden lisäksi tarjolla oli myös quesadilloja, eli pannulla paistettuja tortillalättyjä, joiden välissä oli reilusti juustoraastetta (emmental-maozzarella + auramuru). Tortillalätty siis laitetaan kuivalle kuumalle pannulle, päälle juustoraasteet ja toinen tortillalätty. Kun juusto alkaa sulaa välissä, käännetään. Sitten quesadilla 4-6 osaan puukolla ja tarjolle. Toimii hyvin sellaisenaan tai salsan kanssa. Nams! Tortilloja varaisin pari kappaletta syöjää kohden. Sipulirenkaita, jalapenopopperseja ja quesadilla-siivuja 2 kappaletta per henkilö. Ranskankermaa meillä riitti yksi iso (200 gr) purkki. Toki noiden kastikkeiden tarve kasvaa sitä mukaan, mitä kauemmin pöydässä viihdytään nachoja napostellen ;)

Nostin kaiken tarjolle keskelle pöytää isolle puutarjottimelle, josta ruokaa oli helppo napsia rennosti omaan tahtiin.

Eipä tälläkään kattauksella autenttiseen meksikolaiseen meininkiin taida päästä, mutta tämä on ainakin oikeasti hyvää. Oikein odotan, koska olisi seuraava hyvä syy päästä laittamaan tortilloja ;)

Nyt vaan tortillakemut pystyyn!


[Share to Pinterest]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3